Wat je nog niet wist over het Rijksmuseum

Wil jij naast al het shoppen en uitgaan ook nog een dagje cultuur snuiven in Amsterdam? Dan is het Rijksmuseum een echte must-see! Dit musea is het grootste musea van Amsterdam en heeft net een renovatie van tien jaar achter de rug. Wil jij je eerst even inlezen voor je een ticket koopt? Dan is dit artikel iets voor jou.

Locatie 

Je gelooft het misschien niet, maar het Rijksmuseum bestaat uit wel 80 zalen. Dit grote musea is te vinden tussen de Stadhouderskade en het Museumplein in Amsterdam-Zuid. Aan de zijkant kun je de Zuidvleugel vinden, waar tentoonstellingen worden gehouden. In de tuin bevindt zich het entreegebouw en aan de overkant zit het directiegebouw en het ateliergebouw, waarin restauraties worden uitgevoerd. Tickets voor het Rijksmuseum zijn online verkrijgbaar op verschillende websites, waarbij je de keuze hebt om samen met een rondleider op pad te gaan of met een gratis app.

Nationale collecties 

De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit werken die wereldwijd bekend zijn. De Nachtwacht van Rembrandt bijvoorbeeld, ken je vast wel en is te bewonderen in een prachtige verlichte hal in het musea. Daarnaast kun je ook elk klein detail van de schilderijen van Frans Hals en Johannes Vermeer bekijken. Naast prachtige schilderijen beheert het Rijksmuseum ook een grote verzameling aan Delfts blauw, Aziatische kunst en andere objecten. Neem dus alle tijd om al deze kunstwerken te bekijken, je mag volgens het Rijksmuseum zelfs rekening houden met een minimum van 2 tot 3 uur. 

Rijke geschiedenis 

Naast al die bekende Hollandse schilders, reikt de collectie van het Rijksmuseum nog veel verder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scheepsmodellen, archeologische vondsten, wapens, beeldhouwwerken en foto’s. Het musea brengt op prachtige wijze de geschiedenis van Nederland in beeld en vertelt het verhaal van 800 jaar Amsterdam. Nu denk jij misschien: zijn er alleen maar stukken uit de geschiedenis? Nee hoor, je kunt er ook een op Mondriaan geïnspireerde jurk bewonderen uit 1965, die is ontworpen door Yves Saint Laurent.

Oog op de toekomst

Wist jij dat het Rijksmuseum ook online erg actief is? Zo kun je thuis video series kijken, podcasts beluisteren en online spellen spelen. Daarnaast is het musea ook steeds actiever op Instagram, waar je van alles over kunst en cultuur kunt vinden. Je kunt ook online meekijken met operatie Nachtwacht, waarbij onderzoek wordt gedaan naar hoe het schilderij zo goed mogelijk kan worden behouden voor de toekomst met de nieuwste technologieën. Super interessant!